VSD är en förkortning av den engelska benämningen ventricular septal defect. Det betyder att det finns ett hål i skiljeväggen mellan kamrarna. Hjärtfelet orsakar att blodet blandas i hjärtat så att en stor del av det syrsatta blodet passerar frän den vänstra till högra kammaren och pumpas tillbaka till lungorna. Hjärtat får jobba hårdare. Om hålet i skiljeväggen mellan kamrarna är stort blir vänstra förmaket och båda kamrarna förstorade samtidigt som trycket i höger kammare och i lungpulsådern stiger. Ett förhöjt tryck i lungpulsådern kan så småningom skada lungorna och hjärtat. Om hålet är stort kan en operation i ett tidigt skede förhindra denna skada.
VSD är den allra vanligaste hjärtmissbildningen. Ungefär en femtedel av alla hjärtmissbildningar är ett hål i skiljeväggen mellan kamrarna. Om hålet är litet orsakar det inga problem och ger inga symptom alls, men man kan ändå höra ett kraftigt biljud i hjärtat. Ett stort hål kan däremot orsaka hjärtsvikt redan under de första levnadsveckorna. Symptom på hjärtsvikt kan vara ökad andningsfrekvens och svettning i synnerhet vid matning. Barnet orkar inte äta och somnar vid måltiden. Levern kan vara förstorad, hjärtrytmen är alltför snabb och barnet växer dåligt.
Om hålet i kammarskiljeväggen är litet eller medelstort kan man vänta med operation i några år. Beronde på var och hur stort hålet är kan hålet växa bort av sig själv och ingen operation behövs. Hål som befinner sig i skiljeväggens nedre del sluter sig ofta spontant. En stor del av de mindre hålen sluter sig själv, och då behövs det bara en regelbunden uppföljning av en läkare.
Om barnet inte utvecklar sig och växer normalt eller om man ser tecken på ökat tryck i lungblodcirkulationen sluter man kammarhålet med hjälp av operation redan i spädbarnsåldern. Om hålet är stort sluter man det innan skolåldern även om barnet är symptomfritt. Ett litet hål påverkar inte hjärtfunktionen och behöver inte operaras.