Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänviat / Avoin valtimotiehyt, PDA

Valtimotiehyt, ductus arteriosus (Botalli), on sikiökaudella välttämätön verisuoniyhteys keuhkovaltimon ja aortan välillä. Syntymän jälkeen se käy tarpeettomaksi ja sen pitäisi sulkeutua itsestään ensimmäisinä elinpäivinä. Jos valtimotiehyt ei sulkeudu normaalisti, aortasta virtaa runsashappista verta keuhkovaltimoon ja sydämen vasen kammio joutuu tekemään ylimääräistä työtä. Tämä kuormittaa sydäntä. Kookas avoin valtimotiehyt, PDA (Patent Ductus Arteriosus) nostaa keuhkovaltimon verenpainetta.

Valtimotiehyt jää avoimeksi useammin keskosilla, noin joka toiselle alle 1 500 gramman painoisena syntyneellä. Keskosella avoin valtimotiehyt voidaan yleensä sulkea laskimonsisäisesti annettavalla lääkkeellä (parasetamoli, ibuprofeeni tai indometasiini) ensimmäisen elinviikon aikana. Ellei valtimotiehyt sulkeudu lääkkeellä, se voidaan sulkea joko sydänkatetrisaatiossa tai kirurgisesti.

Avoin valtimotiehyt aiheuttaa tyypillisen jatkuvan sivuäänen rintalastan vasemmassa yläreunassa. Yleensä tämä sydänvika todetaan ja hoidetaan varhain. Korjauksen jälkeen sydän on terve ja ennuste on normaali ja iänmukainen.

Avoin valtimotiehyt PDA

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot