Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänviat / Aortan koarktaatio, CoA

Koarktaatio on suuren valtimon, aortan paikallinen kaventuma (Coarctatio Aortae) sen kaaren ja laskevan osan rajalla. Tämä nostaa verenpainetta päässä ja käsissä ja laskee verenpainetta alaruumiissa. Vasen kammio pumppaa verta korkeaa painetta vastaan ja sen lihasmassa suurenee. Rasituksen yhteydessä yläruumiin verenpaine nousee tavallista enemmän. Aortan koarktaatio on lapsilla munuaisvian ohella yleisin kohonneen verenpaineen syy. Lasten korkea verenpaine merkitsee lähes aina jotain muuta vikaa, joka pitää hoitaa.

Koarktaatiopotilaat ovat usein oireettomia, joskus harvoin voi esiintyä alaraajojen väsymistä rasituksen yhteydessä tai päänsärkyä. Oireita on useammin, jos ahtauma on tiukka tai sydämessä on lisävikoja. Silloin se voi johtaa vakavaan sydämen vajaatoimintaan jo muutamassa päivässä tai viikon ikäisenä.

Sydämen toimintaa häiritsevät koarktaatiot korjataan. Alle puolivuotiaalla lapsilla aortan koarktaatio korjataan leikkauksella, sitä vanhemmilla lapsilla vika saadaan usein korjattua pallolaajennuksella sydänkatetroinnin yhteydessä. Korjausleikkauksessa kirurgi leikkaa aortasta kapean kohdan pois ja ompelee sitten aortan päät toisiinsa kiinni (= ”resektio ja end-to-end anastomoosi”). Korjauksen jälkeen kasvun myötä korjattu kohta saattaa jälkeenpäin ahtautua uudelleen. Silloin on mahdollista tehdä ahtauman pallolaajennus. Ilman korjausta kohonnut verenpaine voi johtaa sydämen voiman pettämiseen tai aivoverenvuotoon. Potilaat tarvitsevat verenpaineen seurantaa koko ikänsä.

Aortan koarktaatio CoA

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot