Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänviat / Aorttaläpän ahtauma, AS

Aorttaläpän ahtauma eli aorttastenoosi (Aortic Stenosis) on aortan läpän avautumista rajoittava epämuodostuma. Vasen kammio pumppaa verta normaalia korkeammalla paineella aorttaan. Vasemman kammion seinämät paksuuntuvat ja sen voima voi pettää. Aortan tyvi läpän yläpuolella laajenee.

Lievä aortan ahtauma ei tarvitse hoitoa, ja tämän vian kanssa voi elää normaalisti. Yleensä ahtauma kuitenkin vaikeutuu vuosien saatossa. Vaikea-asteinen ahtauma tarvitsee korjauksen joko sydänkatetrisaatiossa tai kirurgisesti. Fyysinen rasitus voi aiheuttaa potilailla vakavia rytmihäiriöitä. Liikuntaharrastuksista on syytä neuvotella lastenkardiologin kanssa. Ellei läppä sulkeudu tiiviisti, puhutaan aorttaläppävuodosta, (Aorttainsuffisienssi, AI).

Lapsilla yritetään ensisijaisesti korjata omaa läppää ja säilyttää se. Kun aorttaläpän ahtauma leikataan kasvuiässä, kirurgi vapauttaa läppäpurjeet toisistaan, välttäen kuitenkin liiallista läppäpurjeiden vapauttamista, josta seuraisi läppävuoto. Siksi leikkauksen jälkeenkin jää usein jonkinasteinen ahtaus. Mekaaninen läppäproteesi pyritään asentamaan vasta teini-iässä tai myöhemmin, koska tekoläppä ei kasva sydämen mukana. Aikuisella ahdas aorttaläppä korvataan useimmiten tekoläpällä. Mekaaniset keinoläpät vaativat veren hyytymistä estävän lääkityksen. Potilaat tarvitsevat sydänseurantaa koko ikänsä.

Aorttaläpän ahtauma AS

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot