Sydänvika tuo mukanaan monia kysymyksiä
Myös varhaiskasvatuksen työntekijöille ja opettajille voi herätä kysymyksiä sydänlapsen päivähoidon tai koulun aloitukseen liittyen.
Avoimuus ja hyvä suunnittelu auttavat
Useimmat sydänlapset pärjäävät hyvin ikäistensä joukossa ja oppivat uusia asioita samassa tahdissa kuin muutkin. Toisilla lapsilla sydänvika kuitenkin vaikuttaa heidän vointiinsa arjessa ja sydänperäisiä oireita esiintyy esimerkiksi liikkuessa. Sen vuoksi on tärkeää tiedottaa henkilökuntaa lapsen sairaudesta, olipa kyseessä sitten päivähoidon tai koulun aloittaminen.
Kun sydänvika löytyy jo odotusaikana
Raskaana olevien on mahdollista osallistua kuntien järjestämiin sikiöseulontoihin. Mikäli seulonnoissa löytyy poikkeava tulos, ohjataan raskaana oleva jatkotutkimuksiin.
Lue lisääYhdistys on julkaissut oppaan sydänlasta odottaville. Oppaan voi tilata maksutta sähköisellä lomakkeella tai sen voi lukea alla olevasta linkistä.
Opas odottavalleOpas kasvun ja kehityksen tukemiseen
Vuonna 2020 kaksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijaa teki opinnäytetyönä oppaan 0-3 vuotiaan sydänleikatun lapsen kasvun ja kehityksen tukemiseen.
Oppaassa on monipuolisesti hyödyllistä tietoa, myös ei sydänleikatuille sydänlapsille.
Sydänlapsi päivähoidossa
Sydänlapsen erilaisuutta ei tule turhaan korostaa, mutta hänen erityistarpeensa on kuitenkin syytä huomioida. Lapsi saattaa joutua olemaan päiväkodista tai koulusta pois sydänvian vaatiman hoidon vuoksi yksittäisiä päiviä tai joskus pitkiäkin aikoja. Hoitajan ja opettajan on hyvä olla tietoisia sydänlapsen mahdollisesta lääkityksestä.
PäivähoidossaKoulun aloitus
Lapsen siirtyessä varhaiskasvatuksesta kouluun on tärkeää käydä keskustelu vanhempien kanssa lapsen valmiuksista.
Sydänlapsi koulussa
Koululiikunta
Sydänlapsilla on joskus rajoituksia koululiikunnan suhteen. Tärkeää olisi, että jokainen lapsi, myös sydänlapsi, löytäisi koululiikunnan kautta liikunnan ilon ja oman lajinsa fyysiset voimavaransa huomioiden.