Hyppää sisältöön
Etusivu / Yhdistys / Frisbeegolfia Sydänlapset ja -aikuiset ry:n hyväksi

Hämeenlinnan Discaajat ry järjestää 11.2.2023 Hämeenlinnan Viisarin 18 väyläisellä talviradalla frisbeegolfkisan, jonka tuotto ohjataan Sydänlapset ja -aikuiset ry:n toiminnan tukemiseksi. Yhdistyksen hyväksi järjestettävän kisan idea lähti 70 vuotta täyttävän Eero Puhakan ajatuksesta, joka on pian viisi vuotta täyttävän sydänpoika Eliaksen ylpeä ukki sekä innokas lajin aktiiviharrastaja. 

– Tieto meidän Eliaksen sydänviasta saatiin jo ennen syntymää ja ensimmäiseen avosydänleikkaukseen hän joutui 2-vuotiaana Helsingin Uudessa lastensairaalassa. Tuolloin elettiin korona-epidemian alkuaikoja, ja edessä olevan vaikean leikkauksen lisäksi saimme koko perheen voimin jännittää leikkauksen lisäksi niin tiesulkuja kuin muitakin asioita, Eero Puhakka kertoo.

Kiitos loistavien ammattilaisten, leikkaus onnistui hyvin, mutta poika joutui uusintaleikkaukseen vain vuoden kuluttua edellisestä.

– Silloin hänen sydämensä oli kolmevuotiaan nyrkin kokoinen, sitkeä lihaskimppu. Mutta kuitenkin niin kovin pieni. Tuokin leikkaus valvotti melko isoa joukkoa läheisiä ja ystäviä, mutta onneksi siitäkin selvittiin hienosti, Eero jatkaa.

Elämää tahdistin tahdittamana

Nyt Elias elää lähes kuin ikätoverinsa. Sillä erotuksella, että hänen rinnassaan potkuja aina tarvittaessa antaa tahdistin. Pienen pojan elämään kuuluvat myös useampaan kertaan päivässä otettavat lääkkeet, jotka helpottavat pienen sydämen selviytymistä päivän leikeistä ja lepohetkistä. Leikkauksia voi olla myös vielä tulossa tulevaisuudessa, mikäli Eliaksen vointi sitä edellyttää.

Tämä kaikki on vaatinut ja vaatii edelleenkin koko perheeltä sopeutumista ja tarkkaa voinnin seurantaa, jatkuvaa yhteydenpitoa moniin tahoihin sairaalassa, päiväkodissa, labrakontrolleissa ja monessa muussa asiassa. Näissä ja monissa muissa asioissa perhe on saanut tukea Sydänlapset ja -aikuiset ry:ltä sekä sen järjestämästä vertaistoiminnasta.

– Koen olevani etuoikeutettu ukki, sillä olen ikäisekseni hyväkuntoinen, laajan tuttava- ja ystäväpiirin omaava 70-kymppinen. Jakaakseni jaksamista Eliaksen rinnalla olen päättänyt juhlia lähestyvää merkkipäivääni koko vuoden. Koska sydäntäni lähellä on Eliaksen ja hänen perheensä ohella myös hänen kaltaisensa lapset ja perheet koko Suomessa, esitin toiveeni Hämeenlinnan Discaajille, että seurani olisi mukana juhlimassa kanssani ja järjestämässä minun 70-vuotisjuhlakisaani, jonka tuotto osoitetaan lyhentämättöminä Sydänlapset ja -aikuiset ry:n toiminnan tukemiseksi, Eero kertoo. Ilokseni seurassa ideani otettiin innostuneesti vastaan ja juhlakisa tullaan järjestämään 11.2.2023 Hämeenlinnan Viisarin 18 väyläisellä talviradalla. Syntymäpäiväni lisäksi ajankohta onkin mitä mainioin, sillä samaan aikaan Sydänlapset ja -aikuiset ry viettää jo kymmenettä kertaa järjestettävää Sydänlasten viikkoa, Eero jatkaa ilahtuneena. Hyväntekeväisyyskisaan voi ilmoittautua osoitteessa https://discgolfmetrix.com/2421921

Haaste heitetty kaikille Suomen frisbeegolfseuroille

Hämeenlinnan Discaajat ry toivoo, että myös muut maamme frisbeegolfseurat ottaisivat osaa tempaukseen ja järjestäisivät vuoden 2023 aikana yhden hyväntekeväisyyskisan Sydänlapset ja -aikuiset ry:n hyväksi.

– Uskomme, että Suomen frisbeegolfseurat haluavat ottaa haasteen vastaan ja lähteä tukemaan Sydänlapset ja -aikuiset ry:n toimintaa pienten ja vähän isompien sydänlasten sekä heidän läheistensä hyväksi, Eero sanoo. Lahjoitusvarat tullaan käyttämään yhdistyksen kurssi- ja vertaistukitoimintaan. Osa varoista ohjataan myös paikallistoimintaan.

Lisätiedot:

Hämeenlinnan Discaajat ry
Eero Puhakka
p. 050 4070 253
eeropuhakka53@gmail.com

Sydänlapset ja -aikuiset ry
Katja Laine
p. 044 2727 717
katja.laine@sydanlapsetjaaikuiset.fi


Sydänlapset ja -aikuiset ry on vuonna 1975 perustettu valtakunnallinen synnynnäistä sydänvikaa ja perinnöllisiä sydänsairauksia sairastavien lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän perheidensä tukijärjestö. Yhdistyksen tärkein tavoite on auttaa synnynnäisesti sydänvikaisia sekä perinnöllistä sydänsairautta sairastavia lapsia, nuoria ja aikuisia sekä heidän läheisiään sopeutumaan pitkäaikaissairauden kanssa elämiseen ja toimia potilasryhmän edunvalvojana. Yhdistys järjestää sydänperheille kursseja ja leirejä, tieto- ja vertaistukitapaamisia sekä tapahtumia niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti. Lisäksi yhdistys tuottaa monipuolisesti tiedotusmateriaalia sydänsairauksiin liittyen. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on tukea sydänperheitä heidän jokapäiväisessä jaksamisessaan sydänvian mukanaan tuomien haasteiden kanssa. Meille on tärkeää, ettei yksikään sydänlapsi, sydännuori tai heidän läheisensä kokisi olevansa yksin tai vailla tukea.

Sydänlapset ja -aikuiset ry viettää vuosittain Sydänlasten viikkoa 7.–14.2. yhdessä eurooppalaisten sisarjärjestöjen kanssa. Suomessa Sydänlasten viikkoa vietetään nyt jo kymmenettä kertaa nostaen esiin tuen ja läheisyyden merkitystä. Kampanjaviikon tavoitteena on myös lisätä yleistä tietoisuutta synnynnäisistä sydänvioista. Yhdellä prosentilla kaikista syntyvistä lapsista on synnynnäinen sydänvika. Useimmat heistä tarvitsevat yhden tai useamman korjausleikkauksen selviytyäkseen. Monella sydänvikaisella lapsella on alkutaival rankka, mutta kaikesta huolimatta suurin osa heistä elää täyttä elämää. Sankaritarinoita on jo onneksi tuhansia, mikä ei olisi mahdollista ilman osaavia hoitoalan ammattilaisia. Vuoden 2023 kampanjaviikkoa vietetäänkin siksi teemalla ”Kiitos hyvästä hoidosta!”

Lisätietoja yhdistyksestä ja sen toiminnasta löydät näiltä sivuilta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot