Hyppää sisältöön
Etusivu / Lehden artikkelit / Vertaistuen monet muodot – koulutusta tulossa myös vertaistukijoille 

Vertaistuen monet muodot – koulutusta tulossa myös vertaistukijoille 

Yhdistyksen kautta on tarjolla vertaistukea monissa eri muodoissa niin sydänvikaisille kuin heidän läheisilleen. Vertaistukitoiminta on ollut yhdistyksen toiminnan keskiössä sen ensimetreiltä saakka ja se on sitä edelleenkin. Erityisen ilahduttavaa on, että toimintaan osallistuu enenevissä määrin myös synnynnäisesti sydänvikaisia aikuisia perheineen. Yksi toimintamme rikkauksista on se, että kokemuksia jaetaan laajalla pohjalla!

Katja Laine ja Kirsi Läderberg 
Julkaistu 3.10.2024
Kuva: Lehden arkisto

Yhdistyksen toiminnan kautta vertaistukea on saatavilla niin kasvokkain tapahtuvien tapahtumien kuin verkossa järjestettävien toimintojen ja etätapahtumien kautta. Moni onkin saanut yhdistyksen mahdollistamasta vertaistuesta voimia elämäänsä raskaassa tilanteessa. Omista kokemuksista puhuminen vertaisen kanssa jäsentää ajatuksia ja samalla saa kokemuksen, ettei ole asiansa kanssa yksin. Se toimii useille motivaattorina, sillä useat yhdistyksen kautta tukea saaneet haluavat laittaa niin sanotusti ”hyvän kiertämään”, ja antaa toisille samassa tilanteessa oleville tukea – sitten kun oma tilanne on sellainen, että pystyy ja jaksaa olla toisten tukena.

Toimintaan osallistuminen on merkityksellistä 

Korona-ajan jälkeen erityisesti verkossa tapahtuva vertaistuki on korostunut. Yhdistyksen ylläpitämässä Facebookin Sydänlasten vanhemmat -ryhmässä on tätä nykyä yli 2600 jäsentä, jonka kautta moni on saanut paljon tukea vertaisilta sairauteen liittyvistä asioista. Kuukausittain järjestettävät Zoom-keskustelut ovat tulleet jäädäkseen ja löytäneet mukavasti osallistujia. Osassa tapahtumissa on tätä nykyä myös mahdollisuus osallistua joko paikan päällä tai etäyhteyksin, mikä monipuolistaa toimintaa ja lisää osallistumismahdollisuuksia.

Vaikka verkossa tapahtuvaa vertaistukea on tarjolla, osa ihmisistä kaipaa kasvokkain tapahtuvia konkreettisia kohtaamisia. Yhdistyksen valtakunnalliset tapaamiset ja kurssit tarjoavat näihin mahdollisuuden, mutta mahdollisuuksia syntyy erityisesti aluetoiminnan kautta. Onkin hyvä muistaa, että jäsenenä sinulla on mahdollisuus osallistua minkä tahansa alueosaston järjestämään toimintaan. Meiltä aikuisilta voi ajoittain unohtua, että esimerkiksi sydänlapset tai heidän sisaruksensa eivät verkosta tukea saa ennen kuin ovat sen ikäisiä, että itse käyttävät somea. Lapset harvoin edes ymmärtävät itse tarvitsevansa vertaistukea tai hyötyvänsä siitä. Lapsille on muutoinkin tärkeää nähdä toisia, oppia esimerkein, kohdata aidosti, sekä luoda suhteita toiminnan lomassa. Sen vuoksi toimintaan osallistuminen on erityisesti lasten näkökulmasta tärkeää ja merkityksellistä.

Koulutettua vertaistukea

Yhdistyksellä on koulutettuja vertaistukihenkilöitä, joiden yhteystiedot löydät yhdistyksen kotisivuilta. Koulutetun vertaistukijan kanssa voi viestitellä, soitella tai tavata, mikä itselle on luontevinta. Koulutettuja vertaistukihenkilöitä on runsaasti eri puolilla Suomea. Vaikka vertaistukea kaipaava henkilö etsii samalla diagnoosilla olevaa tai diagnoosia tuntevaa henkilöä vertaistukijaksi, se ei ole mitenkään välttämätöntä. On totta, että diagnoosien erilaisuus voi vaikuttaa merkittävästi hoitoon, perheen elämään ja kokemukseen sairaudesta, mutta koulutuksen saanut kokenut vertaistukihenkilö kykenee toimimaan tukena erilaisissa tilanteissa – olipa hänen oma taustansa millainen vain. Ei ole tarkoituksenmukaista, että vertaistukijalla olisi antaa tietoa pelkästään sydänviasta. Hänen roolinsa on kulkea rinnalla ja toimia tukijana. Varsinainen lääketieteellinen tieto kun tulisi lähtökohtaisesti saada hoitavalta taholta ja hoitohenkilökunnalta.

Haluatko tukea muita sydänmatkalla?

Onko sinulla kiinnostusta antaa aikaasi muille sydänihmisille jaa kulkea yhteistä matkaa vertaistuen muodossa? Otamme mielellämme mukaan uusia vertaistukihenkilöitä. Vertaistukihenkilöksemme pääsee ottamalla yhteyttä joko yhdistyksen toiminnanjohtajaan tai yhdistyskoordinaattoriin, jonka kanssa sovitaan koulutuksen käymisestä. Koulutuksen jälkeen tehdään vertaistukihenkilösopimus yhdistyksen vertaistukijana toimimiseksi. Koulutusten osalta teemme yhteistyötä Sydänliiton kanssa, joka järjestää vertaistukihenkilön peruskoulutusta. Koulutukset ovat tarkoitettu sydänyhdistysten jäsenille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan vertaistukihenkilöinä. Koulutukseen voivat osallistua sekä sairastuneiden että läheisten vertaistukihenkilöiksi aikovat. Omasta tai läheisen sairastumisesta on hyvä olla kulunut vähintään vuosi, jotta on itse käsitellyt omaa tilannettaan niin, että on valmis tukemaan toisia sairastumisen muuttamassa elämäntilanteessa.

Seuraava Sydänliiton koulutus tullaan toteuttamaan verkossa etätapaamisina. Koulutuskokonaisuus on kolmiosainen, kolme torstaita 7.11., 14.11. ja 21.11. klo 17–20. Olethan siis yhteydessä, mikäli sinua kiinnostaisi tulla mukaan vertaistukihenkilöksemme, niin kerromme mielellään lisää!

Työnohjausta vertaistukihenkilöille 

Järjestämme koulutetuille vertaistukihenkilöillemme myös lisäkoulutusta säännöllisesti. Tänä syksynä toteutettava vertaistukijoiden työnohjauskoulutus järjestetään yhdessä Sydän- ja keuhkosiirrokkaat – Syke ry:n sekä Karpatiat ry:n kanssa. Koulutus järjestetään 15.–17.11. Backbyn kartanolla Espoossa. Asiantuntijana ja keskusleluja luotsaamassa on Anu Toija. Ilmoittautumiset koulutukseen tulee tehdä 15.10 mennessä. Etusijalla ovat ne vertaistukihenkilöt, jotka eivät ole aiemmin olleet työnohjauskoulutuksessa, mutta hakea voi kaikki koulutetut vertaistukihenkilömme. Koulutus on osallistujille maksuton, paikkoja rajoitetusti. Lisätietoa koulutuksesta lähetetään sähköpostilla kaikille vertaistukihenkilöillemme, joten tarkkaile sähköpostia!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot