Hyppää sisältöön
Etusivu / Yhdistys / Eurooppalainen yhteistyö mahdollisti sikiön aorttaläpän pallolaajennushoidon

Eurooppalainen yhteistyö mahdollisti sikiön aorttaläpän pallolaajennushoidon

Uuden lastensairaalan potilas lähetettiin harvinaiseen sikiön aorttaläpän pallolaajennushoitoon Keplerin yliopistolliseen lastensairaalaan Linziin Itävaltaan. Vaativan toimenpiteen ansiosta lapsi välttyi vaikealta sydänvialta.

HUS mediatiedote 28.5.2024
Julkaistu 29.5.2024

Aorttaläpän vaikea ahtauma voidaan todeta jo keskiraskauden sikiöseulonnassa. Löydöksen jälkeen raskaana oleva äiti lähetetään jatkotutkimuksiin Uuteen lastensairaalaan. Näin varhain todettava sikiön aorttaläpän ahtautuma on harvinainen aorttaläpän kehityshäiriö, joka tyypillisesti pahenee raskauden edetessä ja voi johtaa sydämen vasemman kammion kasvun häiriintymiseen ja pahimmillaan yksikammioisen sydänvian kehittymiseen (HLHS). Mikäli sydämen kehittyminen häiriintyy näin pahoin, ei sydänvikaa voida syntymän jälkeen täysin korjata. Vastasyntynyt, jolla on yksikammioinen sydänvika, tulee tarvitsemaan tehohoitoa ja ensimmäisen ison sydänkirurgisen toimenpiteen jo noin viikon iässä. Varttuessaan lapsi tarvitsee useita sydämen apuleikkauksia ja joskus myös sydämensiirron. Hoitamattomana tila johtaa vastasyntyneen kuolemaan.

Suomessa varhain kehittyviä aorttaläpän vaikeita ahtaumia löytyy sikiöaikana vain noin 2–4 vuoden välein. Koska hoito on haasteellista ja vaatii kokeneen tiimin, ei sikiöaikaista aorttaläpän pallolaajennusta tehdä Suomessa.

”Olemme jo muutama vuosi sitten varautuneet tällaisen tilan löytymiseen sikiökehityksen aikana ja sopineet yhteistyöstä Linzin lastensairaalan kanssa. Päätös hoidosta tehdään kahdenvälisen kuvakonsultaation pohjalta ja perheen kanssa yhdessä keskustellen”, kertoo lastenkardiologi Olli Pitkänen-Argillander Uudesta lastensairaalasta.

Vaativan toimenpiteen ansiosta lapsi voi elää normaalia elämää

Sikiökauden aikana todettu aorttaläpän vaikea ahtautuma voidaan tietyissä tapauksissa hoitaa epämuodostuneen läpän pallolaajennuksella raskausviikoilla 22–32. Sikiön aorttaläpän pallolaajennusta varten äiti nukutetaan. Anestesia varmistaa myös sikiön nukutuksen ja kivunhoidon toimenpiteen aikana. Toimenpiteessä pallolaajennuskatetri viedään ultraäänikontrollissa toimenpideneulan ja niin kutsutun karan avulla äidin vatsanpeitteiden, kohdunseinämän ja sikiön rintakehän läpi vasempaan kammioon tarkasti aorttaläpän kohdalle. Tämän jälkeen hoitokatetrin päässä oleva pallo täytetään nesteellä ja paineella, mikä pakottaa aorttaläpän repeytymään haluttuun läpimittaan.

Toimenpide on erittäin vaativa, mutta hoitotulokset Linzissä ovat erinomaiset.  Sikiön aorttaläpän pallolaajennuksen jälkeen raskaus jatkuu yleensä normaalisti ja toimenpide joudutaan harvoin toistamaan. Toimenpiteen jälkeen raskaudenseuranta ja lapsen syntymän jälkeen vauvan voinnin seuranta jatkuvat Uudessa lastensairaalassa.

“On hienoa, että pystymme kansainvälisen yhteistyön avulla auttamaan lasta ja hänen perhettään. Sikiöaikana onnistuneesti tehty aorttaläpän pallolaajennushoito säästää lasta useilta sydänleikkauksilta elämän aikana ja lisää elämänlaatua. Hoito on myös erittäin kustannustehokasta, jos vaihtoehtona yksikammioisen sydänvian hoito ja seuranta tai myöhemmin mahdollisesti tarvittava sydämensiirto”, sanoo Olli Pitkänen-Argillander.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot